Istakoz nedir, Istakoz hakkında bilgiler

ıstakoz nedir

Istakozlar, uzun gövdeleri, büyük ön kıskaçları ve geniş kuyruk yelpazeleriyle hemen tanınır. Kıskaçları farklı boyutlarda olabilir ve biri kırıcı görevi görürken diğeri yırtıcı işlevde kullanılır. Bu kabuklular, denizde yaygın olarak bulunur ve yengeçlerle ve hatta midyelerle akrabadırlar.

Sıradan ıstakozlar, gelgitin etkisi altındaki kayaların arasında veya 60 metreye kadar uzanan derin yarıklarda ve kazılmış saklanma deliklerinde yaşarlar. Gündüzleri saklanır ve gece boyunca yiyecek aramak için dışarı çıkarlar. Istakozlar, deniz tabanında yemeğini arayan temizlikçilerdir ve yumuşakçalar, deniz kestaneleri ve diğer küçük kabukluları avlarlar. Bacaklarında binlerce minik jöle topu olan bir ıstakoz gördüğünüzde endişelenmeyin, bunlar onun yumurtalarıdır! Dişi ıstakozlar, döllenmiş yumurtalarını yumurtadan çıkmadan önce yırtıcılar tarafından yenmemesi için 12 aya kadar yanlarında taşırlar. Yumurtalı bir dişinin “böğürtlenli” olduğu söylenir.

Istakozlar, büyüme sürecinde sert dış iskeletlerini dökerler, bu sürece “tüy dökme” denir. Bu dönemde kaybettikleri uzuvlarını da yeniden kazanabilirler! Istakozlar büyüdükçe daha az tüy döker ve yetişkinler genellikle yalnızca 1 veya 2 yılda bir tüy dökerler.

Tanımlama:

İstakozlar, koyu mavi renkte ve iki uzun kırmızı antenleri bulunan deniz canlılarıdır. Uzun gövdeleri ve biri diğerinden belirgin şekilde daha kalın olan iki büyük kerpetenleri vardır; bunlardan biri kırıcı, diğeri ise yırtıcı işlev görmektedir.

Dağılım:

İstakozlar, Tüm İngiltere kıyılarında yaygın olarak bulunabilirler.

Yaşam Alanı:

Bu deniz canlıları, genellikle deniz habitatlarında yaşarlar.

Bilgi:

Aslında, istakozlar doğal haliyle mavidir! Ancak pişirildiklerinde kırmızıya dönerler. Canlı bir istakozdaki kırmızı pigment, bir proteine bağlanır; ancak pişirme işlemi, bağı kopararak kırmızı pigmentin serbest kalmasını sağlar ve istakozu parlak kırmızıya dönüştürür.

İnsan Yardımı:

Deniz Koruma Alanlarının, olgunlaşmamış istakozların yeni yaşam alanları bulması için çevredeki korunmasız denize “dökülmesi” üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu gösteren kanıtlar bulunmaktadır.

İlginizi çekebilir