5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’na göre, taşınan kişilerin yeni adreslerini 20 iş günü içinde bildirmeleri gerekmektedir. Yeni ikametgah adresi, aile hekimi, oy kullanma bölgesi ve devlet okulu gibi resmi işlemler için temel bir referans noktası olduğundan büyük önem taşır. Adres değişikliği başvurusu için iki ana yöntem bulunmaktadır: Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne bireysel başvuru veya E-Devlet üzerinden yapılan başvuru. Ancak, E-Devlet üzerinden yapılan başvurularda dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır ve başvuru süreci adım adım izlenmelidir.
Boş Konutlar İçin Adres Değişikliği Talebi
E-Devlet sistemi üzerinden boş konut için başvuru işlemleri adım adım şu şekilde gerçekleştirilir:
- İlk adım olarak, resmi internet sitesi olan https://www.turkiye.gov.tr/ adresine erişim sağlanır.
- E-Devlet sistemi üzerine giriş yapmak için E-Devlet şifresi, mobil imza veya Kuveyt Türk dijital kanal kullanılarak oturum açılır.
- “Adres Değişikliği Bildirimi (Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü)” sayfasına erişilir.
- Sayfada, “Sadece kendim için adres bildiriminde bulunacağım” veya “Kendim ve aynı konutu paylaştığım aile fertleri için adres bildiriminde bulunacağım” seçenekleri sunulur. Taşınma durumuna göre uygun seçenek işaretlenir ve taşınma tarihi belirtilir. Bu tarih, taşınma ve ikametgah alınacağı tarih arasındaki süre için önemlidir.
- Taşınılacak yerin adres bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurulur. Bunun için “adres bul” tuşuna basılarak gerekli bilgiler girilir.
- Yeni adres bilgileri tamamlandıktan sonra, bildirim yönetimi seçenekleri sunulur. Mobil imza, elektronik imza veya SMS ile doğrulama seçeneklerinden uygun olan tercih edilir. SMS ile doğrulama, mobil imza ve elektronik imza operatörlerine göre daha hızlı bir yöntemdir.
- SMS ile alınan doğrulama kodu girilerek tescil işlemi tamamlanır.
Başka Kişilerin İkamet Ettiği Konutlara Adres Değişimi Talebi
Pandemi öncesi dönemde, bir konutta başka kişiler bulunuyorsa ve adres değişikliği yapılacaksa, bu durumda genellikle Nüfus Müdürlüğü’ne gidilerek başvuru yapılırdı. Ancak pandemi sonrası, bu tür işlemler için E-Devlet sistemi üzerinden iki adımlı bir başvuru süreci kullanılabilmektedir. Bu iki adımlı başvuru şu şekilde gerçekleşir:
İlk adımda, adres değişikliği yapılacak konutta oturan kişi, “Adres Beyanı için Muvafakat Verme” sayfasına girer ve adres değişikliği yapılacak kişinin bilgilerini girerek onaylar. Bu bilgiler, bildirimde bulunacak kişinin adı, soyadı ve kimlik numarasını içerir. Onaylama işlemi, e-imza, mobil imza veya SMS doğrulaması ile yapılır. Doğrulama sonrasında, muvafakat verildiğine dair bir SMS bilgilendirmesi alınır ve muvafakat süreci tamamlanmış olur. İkinci adıma geçmek için bu muvafakat verme işlemi 5 gün boyunca geçerlidir. Bu işlem, bir yıl içinde en fazla iki kez yapılabilmektedir.
İkinci adımda ise, adres değişikliği yapılacak kişi, “Adres Değişikliği Bildirimi (Birlikte Oturma için/Muvafakatlı)” hizmetine girer ve muvafakatı onaylar. İlgili muvafakat ve adres bilgileri seçilerek, taşınacak eş veya çocuk bilgileri ve taşınma tarihi belirtilir. Bu işlem de tamamlandığında, taraflara SMS ile bilgilendirme yapılır.
Adres Değişikliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
E-Devlet üzerinden ikamet değişikliği yapabilmek için belirli koşulların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bildirimde bulunacak kişi, Türk vatandaşı olmalı ve reşit olmalıdır. Ayrıca, velayet veya vesayet altında olmamalıdır. İkamet değişikliği bildiriminin, taşınmadan itibaren 20 iş günü içerisinde yapılması gerekmektedir. Bu süre içinde bildirim yapılmaması durumunda idari para cezası uygulanabilir. Ayrıca, sahte adres değişikliği bildirimi yapılması durumunda da cezai işlem uygulanabilir.
Bir ailedeki yetişkin bireyler, birbirleri adına ikamet değişikliği bildiriminde bulunabilirken, 18 yaş altı çocuklar için veli, vasi veya yetişkin aile bireyleri başvuruda bulunabilir. Bu şekilde, aile içindeki bireylerin adres değişikliği işlemleri kolaylıkla gerçekleştirilebilir.