En basit düzeyde, entegrasyon, iki veya daha fazla şeyin bir araya getirilerek bütün oluşturulma sürecidir. İşletmeler için, entegrasyon terimi genellikle yazılım veya sistem entegrasyonuna atıfta bulunur ki bu da birden fazla iş sisteminin işbirliği içinde çalışması anlamına gelir.
Entegrasyon, bağlı sistemler arasında bilgi paylaşımını sağlar. Bu entegrasyon çözümleri birçok şekilde ortaya çıkabilir, web sitesinden bilgi talep etmek, iç çalışan sistemlerin bilgi gönderip alması veya satış noktası sistemi verilerini CRM’e bağlayarak önerileri otomatikleştirmek gibi.
Hangi endüstride olursa olsun, yazılım entegrasyonu, birden fazla sistemin, uygulamanın, cihazın veya veri kümesinin bağlanması gerektiğinde neredeyse her işletme alanının veya departmanının birkaç kullanım durumuna uygulanabilir.
Entegrasyon modeli türleri nelerdir?
Sistemlerin iletişim kurmasını sağlayan birkaç entegrasyon deseni bulunmaktadır. Bir entegrasyon deseni, sistemlerin veri gönderme ve/veya veri alma yöntemidir.
Göç: Veri göçü, bir veri kümesinin bir sistemden başka bir sistem üzerine taşınmasıdır. Bunu, belirli bir zamandaki bir veri transferi olarak düşünebilirsiniz, bu da bu belirli veri kümesinin yalnızca bir kez taşınacağı anlamına gelir. Bu genellikle işletmelerin bir sistemden diğerine geçiş yaptığında ve eski sistemdeki verilerin taşınması gerektiğinde meydana gelir.
Yayın: Yayın deseni, bir sistemden çok sayıda sisteme veri gönderildiğinde sıklıkla bir çoklu iletişim olarak adlandırılır. Yayın entegrasyonu gerçek zamanlı güncellemeleri veya düzenli periyodik güncellemeleri içerir. Bu desen, sistemler arasındaki bilgileri mümkün olduğunca güncel tutmak için kullanılır.
Toplama: Bir toplama entegrasyon deseni, sistemler arasında çok sayıda iletişim olarak düşünülebilir. Birden fazla sistemden gelen verileri bir sistem içinde senkronize ve güncel tutar, işletmelere verileri birleştirme ve birden fazla sistemden gelen verilere anlık olarak tek bir bakış açısı sunma imkanı verir.
İki yönlü senkronizasyon: İki yönlü senkronizasyon, iki veya daha fazla entegre sistem arasında geri ve ileri iletişim kurulması ve birden çok veri kümesine sahip bir sistem olarak davranılması durumudur. Bu, kendi iş amacına hizmet eden sistemler için kullanılır, ancak ilgili gerçek zamanlı veri kümelerine bağlandığında daha fazlasını başarabilirler.
Korelasyon: Bir korelasyon entegrasyon deseni, gerçek zamanlı verilerin birden fazla sistemde yerleştirilmesi anlamında iki yönlü senkronizasyona benzer, ancak verileri çoğaltmaz, yalnızca benzer verilerle ilişkilendirir. Veri iki sistemde de mevcutsa, bu tür bir desen, ancak kayıt yalnızca bir sistemde mevcutsa oluşturulmaz.
Entegrasyon işletmelere nasıl fayda sağlar?
Bu dijital çağda, işletmelerin hem içeriden hem de dışarıdan doğru bir şekilde bağlantılı olması önemlidir.
İç işletme sistem entegrasyonu perspektifinden, iş liderleri organizasyon genelinden verilere erişim sağlamalı ve bilinçli iş kararları alabilmelidir. Çalışanlar istedikleri zaman en güncel verilere erişebilirler ve çalışanlar manuel olarak sistemleri bir araya getirip güncellemeyle zaman harcamadıkları için daha verimli ve görevlerini daha etkin bir şekilde yerine getirirler.
Ayrıca müşterilerin, ihtiyaç duydukları bilgilere ihtiyaç duydukları anda erişim sağlayabilmeleri de önemlidir. Bir işletme tarafından sunulan bir web sitesi veya entegre hizmetle hızlı ve olumlu bir deneyim yaşamazlarsa, geri dönüş müşterisi olmaları muhtemel değildir.
En iyi entegrasyon uygulamaları
Birçok işletme, sistemlerini noktadan noktaya entegre etmeyi tercih ediyor ancak bu yöntem sıklıkla sorunlara yol açıyor. Noktadan noktaya entegrasyon, her bir sistemin diğer sistemlerle ayrı ayrı bağlantı kurmasıdır. Bu yaklaşım, sadece birkaç sistem olduğunda işe yarar; ancak üçten fazla entegre sistem olduğunda, onlarca bireysel entegrasyon gerekebilir.
Bu kadar çok sayıda tekil bağlantıyla, BT ekiplerinin entegre sistemler ağını eklemesi, kaldırması veya bakımını yapması karmaşık hale gelir. Bu da bir organizasyondaki yenilik hızını azaltır ve BT ekibinin zamanını boşa harcar.
Çözüm, her uygulamaya API’ler ekleyerek bu sistemleri entegre etmektir. Bu, uygulamaların gerektiğinde doğru bilgi kümesini gönderip almasını sağlar. Bu API’ler daha sonra birbirleriyle iletişim kurarak bir bilgi ağı oluşturabilir. Bu uygulama ağı, işletmelerin her uygulamadan, veriden, cihazdan ve varlıktan verileri çekebilmesini sağlar.
Bir uygulama ağı aracılığıyla bu API’ler tekrar kullanılabilir; sistemleri birbirine bağlama sürecini hızlandırır ve BT ekiplerinin aynı bağlantıları tekrar oluşturmasını önler. Bir uygulama ağı, API’lerin bir koleksiyonudur, bu nedenle bunlar süreç veya deneyime göre gruplandırılabilir, böylece bir dizi API kolayca yeniden kullanılabilir.
Entegrasyon ve uygulama ağları hakkında daha fazla bilgi için Entegrasyon Değeri teknik incelememizi indirebilirsiniz.